Wat zit er in een maandverband of tampon?

Chem-Fatale-report-cover
In 2005 deed Keuringsdienst van waarde onderzoek naar maandverband. Maar eigenlijk is er nog steeds weinig kennis over wat er nu precies in maandverband en tampons zit.
o.b. geeft aan dat er geen dioxine in hun tampons zit. Dat blijkt niet kloppen. Women’s Voices for the Earth heeft in 2013 het rapport Chem fatale gepubliceerd. Er zitten kleine hoeveelheden van verschillende pesticiden in een ob tampon. Of deze kleine hoeveelheden schadelijk is voor inwendig gebruik is niet onderzocht.

Het gebruik van geurstoffen in tampons en maandverband kan irritatie veroorzaken. Of deze geurstoffen schadelijk zijn is ook niet onderzocht. Omdat de fabrikanten niet vermelden om welke stoffen het gaat is het moeilijk om uit te zoeken welke stoffen irritatie oproepen. Het advies van Women’s Voices for the Earth is om maandverband zonder geurstoffen te gebruiken. Dat is best lastig, want bijvoorbeeld Always heeft geen producten zonder geurtjes meer in het assortiment.

Er zijn internationale initiatieven zoals Detox the Box en Change.org die de grote fabrikanten vragen bekend te maken wat er in hun producten zit. De organisatoren van deze initiatieven geven aan tot nu toe nog geen reactie van de fabrikanten te hebben ontvangen.