Simplie Menstrual Cup

Simplie is een herbruikbare menstruatiecup met een bijzondere treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen.
Deze cup is ontworpen door Sofie Buyse, student productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Zij heeft de eerste plaats van de OVAM in Mechelen de Ecodesign Awards 2019 gewonnen met haar Simplie-cup.

Simplie menstrual cup05

Simplie is een herbruikbare menstruatiecup met een bijzondere treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen. De gebruiker kan een korte vragenlijst, de cupkiezer, invullen. Op basis daarvan kan zij uit een assortiment van twaalf cups, die een combinatie zijn van verschillende hardheden, diameters en lengtes, de meest geschikte cup kiezen.

De verschillende combinaties bevorderen het draagcomfort. De treksteel zorgt ervoor dat de cup toe plooit, waardoor er weinig kans is op morsen. De vliezen verzekeren dat lekkages niet mogelijk zijn. Het is een herbruikbaar product dat gemiddeld zes jaar kan meegaan.

Nu hopen dat de simplie-cup ook echt op de markt gaat komen.

Welle, schudden en schoon is je cup!

OVAM reikt een Ecodesign Award uit voor een handige schoonmaakhulp voor de cup, ontworpen door studenten aan de Universiteit Antwerpen.

Welle2

Welle is een doosje dat de menstruatiecup bijhoudt, proper maakt en confrontatie vermijdt. Het product sluit dus perfect aan bij de Simplie Menstrual Cup en wil het gebruik van de menstruatiecup bevorderen. Het doel van Welle is om afval te vermijden en het taboe rond menstruatie te verminderen. Om een menstruatiecup te reinigen, heb je water nodig. Thuis kan je dit in alle discretie in de badkamer doen, maar on the go heb je niet altijd toegang tot een wastafel met stromend water. Heel wat vrouwen nemen daarom een flesje water mee in het wc-hokje om de cup te reinigen. Deze handeling is niet optimaal en de kans op morsen is groot. Welle biedt een oplossing: je vult het doosje eerst met water, de cup wordt in het doosje geplaatst, het doosje wordt afgesloten en nadien geschud met als resultaat een gereinigde cup.

Tampax gaat menstruatiecups verkopen

Op Amazon staan er vanaf 22 oktober tampax menstruatiecups te koop. Persoonlijk vind ik dat een verrassende move van het bedrijf. Op de site van Tampax is niets over de nieuwe cup te vinden, hopelijk kunnen we binnenkort lezen waarom tampax de menstruatiecup in zijn assortiment heeft opgenomen.

TamPaxCup1

TamPaxCup2

Keela Cup op kickstarter


De Keela Cup verbreekt uit zichzelf het vacuum bij het verwijderen van de cup. Het in- en uittrekbare steeltje aan de cup zorgt er voor dat de bovenste cuprand naar beneden beweegt bij het verwijderen. Een leuk idee!

KeelaCup

Hoe hoog zit je baarmoedermond?

Hoe kun je uitzoeken hoe hoog je baarmoedermond zit? In dit filmpje zie je hoe je dat kunt bepalen.

Mannen raden vrouwenproducten

Een video uit de rubriek "mannen raden vrouwenproducten" van de website NSMBL. Deze site is gericht op vrouwen die dagelijks geïnspireerd willen worden, maar geen zin hebben om zich telkens te moeten worstelen door de constante waterval van roze glitters, aldus NSMBL.

Misverstand: Cups zouden meer TSS veroorzaken

Afgelopen week waren er verschillende berichten in de Belgische media over cups en Toxisch shock syndroom.

  • Wetenschap waarschuwt voor het gebruik van de menstruatiecup

  • Is een menstruatiecup gebruiken gevaarlijker dan je denkt?

  • Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig …


Klinkende koppen, maar de informatie blijkt uiteindelijk niet te kloppen. In dit Franse artikel vermoeden ze dat het een miscommunicatie aan de kant van de onderzoekers is geweest. Het onderzoek wilde juist gebruiksters geruststellen dat er niet meer TSS gevaar is bij cupgebruik in vergelijk met tampons. Hier lees je daar nog meer over.

Dr. Gérard Lina, bioloog bij het Nationaal Centrum voor de Hospices Civils de Lyon "Que la coupe menstruelle n'est pas plus dangereuse que les tampons" dans le cadre du syndrome de choc toxique".

Gynaecoloog David Elia benadrukt wel om cups of tampons regelmatig te legen of te wisselen, bij voorkeur om de vier uur. Hoewel TSS heel zeldzaam is, kun je voor de zekerheid wat vaker je cupje leeggooien en schoonmaken.

Nogmaals het toxic shock syndroom (TSS) en cups

Newsmonkey heeft uitgezocht wat er bekend is over menstruatiecups en het toxic shock syndroom (TSS). Dit naar aanleiding van een Franse documentaire over tampons.
In 2015 was er al één geval bekend van TSS bij cupgebruik, Newsmonkey kwam uit op twee gevallen.

Heb je met een cup nu evenveel kans op TSS als met tampons? Dat was de vraag die Newsmonkey zichzelf stelde. In het artikel gaan ze dieper in op het ontstaan van TSS en zij citeren Élise Thiébaut, auteur van het Franstalige boek: Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken.
"Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt."

Als Newsmonkey dieper ingaat op het ontstaan van TSS, concluderen zij dat TSS onder andere word geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. En hun conclusie is: Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

In het artikel van Newsmonkey worden een aantal tips gegeven om de kans om TSS en bij cupgebruik zo laag mogelijk te houden.

Ouders vertellen over menstruatie

Hier proberen ouders aan hun kinderen uit te leggen wat menstruatie is. Er ligt ook een menstruatiecup bij het voorbeeldmateriaal, maar als de ouders willen vertellen wat het is gaat het niet helemaal goed. Hilarisch.

Beter sexleven door menstruatiecup

28 mei is uitgeroepen tot "Menstrual Hygiene Day". De leverancier van de Lili Cup heeft een enquete gehouden onder cupgebruiksters om te kijken hoe ze de switch naar een cup hebben ervaren. Met als resultaat dat 26 procent meldde een beter seksleven te hebben door verminderde droogheid. Niet gek toch. Hoe representatief de enquete is weet ik niet, maar het is altijd leuk nieuws.

Alle cijfers op een rijtje
84 % van de vrouwen zegt zicht zekerder te voelen tijdens de menstruatie.
78 % voelt zich meer op haar gemak met haar lichaam.
26 % Zegt dat hun seksleven beter is door verminderde droogheid van de vagina.

Welke ongemakken zijn minder geworden door gebruik van een cup?
66 % minder vaginale droogheid.
62 % minder storende geurtjes.
34 % vermindering van duur en sterkte krampen.

Wat was de reden van vrouwen om een menstruatiecup uit te proberen?
1) Gezondheidsredenen. Een cup bevat geen chemicaliën.
2) Langer kunnen inhouden dan een tampon.
3) Goedkoper.
4) Beter voor het milieu.
5 Comfort, minder droogheid doordat een cup niet absorbeert, maar opvangt.