Tips tegen lekken

Niets is vervelender dan lekken als je ongesteld bent. In principe kun je een menstruatiecup lekvrij dragen, wel heeft ongeveer een kwart van de vrouwen een inlegkruisje nodig. Lekken kan verschillende oorzaken hebben, de belangrijkste oorzaak is een slechte vacuüm afsluiting. Hieronder staan verschillende oorzaken en oplossingen bij lekken.


Verkeerde hoek
Het kan zijn dat je nog niet de juiste hoek en ligging hebt gevonden voor je cup. Als je de ligging van je vagina kent, weet je ook beter hoe je de cup moet plaatsen. Breng een vinger in en voel hoe de hoek van je vagina is. Breng nu de cup in en probeer voorzichtig verschillende hoeken uit. Draai de bodem van de cup naar voren en naar achteren, richting je billen en richting je schaambeen.

Gekantelde baarmoeder
Bij een laagzittende gekantelde baarmoeder kan de baarmoedermond naast de cup terecht komen, waardoor je doorlekt. Je kunt de cup iets terugtrekken en in een hoek weer terugschuiven, zodat de baarmoedermond in de cup terecht komt.

Te smalle of brede cup
Na het inbrengen moet de cup zich openvouwen. Als dit niet is gebeurd kan de cup zich niet vacuüm afsluiten. De breedte van de cup kan te groot zijn, dit merk je als de cup zich na meerdere malen inbrengen niet openvouwt. Als de cup zich wel openvouwd, maar het vacuüm zich snel verbreekt of niet tot stand komt, kan het zijn dat de cup te smal is. De breedte kun je controleren.

Te hoog geplaatste cup
Als je een cup te hoog in de vagina plaatst, kan de bovenkant op of boven de baarmoedermond terecht komen. Het menstruatiebloed zal dan langs de cup lopen in plaats van in de cup. Je kunt proberen je baarmoedermond te vinden om te controleren of de cup niet te hoog zit. Of wellicht is de cup te lang voor je vagina.

Cup zakt naar beneden
Als de cup na het inbrengen naar beneden zakt, kunnen slappe bekkenbodemspieren de oorzaak zijn. De hardheid van het materiaal van een cup kan dit beïnvloeden. Er worden tegenstrijdige adviezen gegeven, de ene persoon adviseert een zachte cup, de andere een stevige. Mijn persoonlijke advies is een cup met een stevige rand te kiezen, zodat de cup nog enige houvast heeft.

De gaatjes zijn dicht
Als de kleine gaatjes in de bovenste rand van de cup afgesloten zijn, kan dat een oorzaak zijn dat de cup zich niet goed vacuüm afsluit.

Steeltje steekt te ver uit
Als het steeltje van de cup ver uitsteekt, kan deze het vacuüm per ongeluk verbreken. Als het steeltje ergens achter blijft hangen of onder druk komt te staan kan de cup verschuiven. Het steeltje kun je inkorten.

Overlopen
Als de cup vol is loopt hij over. Je zult de cup vaker moeten legen of je zou een cup met een groter volume kunnen aanschaffen.

Al aanwezig bloed
Bij lichte lekkage kan dit bloed zijn dat zich op de vaginawand bevond tijdens het inbrengen van de cup. Het kan helpen om de cup bij het inbrengen in zijn geheel geopend van beneden naar boven al schuivend in te brengen.