Spiraaltje


Een menstruatiecup en een spiraaltje kun je over het algemeen zonder problemen samen gebruiken. Het vacuüm heeft geen negatief effect op het spiraaltje als de cup eenmaal ingebracht is, deze zal door het vacuüm bijvoorbeeld niet verschuiven. Wel bestaat er een kleine kans dat het spiraaltje verschuift of losraakt bij het verwijderen van de cup. De kans op het verwijderen van een spiraaltje is iets kleiner dan bij tampons, je draagt de cup namelijk laag in de vagina. Het per ongeluk verwijderen van een spiraaltje kan soms pijnlijk zijn, maar dat is niet altijd zo.

Waardoor verschuift een spiraaltje?

Er kunnen twee oorzaken zijn waardoor een spiraaltje gaat verschuiven of losschiet.

1) Aan het uiteinde van het spiraaltje zitten twee draadjes die uit de baarmoedermond steken. Aan de hand van deze draadjes kan een vrouw controleren of haar spiraaltje nog aanwezig is. De lengte van de draadjes verschillen per vrouw, bij de een krullen de uiteinden om de baarmoedermond, bij de ander hangen de touwtjes tot soms drie centimeter in het vaginakanaal. Deze touwtjes kunnen bij het verwijderen klem komen te zitten tussen een gevouwen cup of tussen je vingers en de cup. Afhankelijk van hoe hard je trekt bij het verwijderen, kan het spiraaltje mogelijk verschuiven of losschieten.

2) Ook kan het spiraaltje verschuiven of losschieten als de cup zich tijdens het verwijderen zich plotseling weer vacuüm zuigt.

Tips


Controleer voor het inbrengen of de draadjes zich rond de baarmoedermond krullen. Mochten de draadjes van het spiraal erg ver uitsteken, bespreek dit met de gynaecoloog.


Verwijder de cup langzaam en voorzichtig. Kies een moment dat je er de tijd voor hebt.


Verbreek voor het verwijderen altijd het vacuüm. Let op dat de cup zich tijdens het verwijderen zich niet per ongeluk opnieuw vacuüm zuigt.


Na het inbrengen van het spiraaltje gebruik je bij de eerstvolgende menstruatie voor de zekerheid geen cup. Als je een raar gevoel hebt bij het verwijderen van de cup, controleer de inhoud van de cup om te kijken of het spiraaltje is losgekomen.