Tampax gaat menstruatiecups verkopen

Op Amazon staan er vanaf 22 oktober tampax menstruatiecups te koop. Persoonlijk vind ik dat een verrassende move van het bedrijf. Op de site van Tampax is niets over de nieuwe cup te vinden, hopelijk kunnen we binnenkort lezen waarom tampax de menstruatiecup in zijn assortiment heeft opgenomen.

TamPaxCup1

TamPaxCup2

Keela Cup op kickstarter


De Keela Cup verbreekt uit zichzelf het vacuum bij het verwijderen van de cup. Het in- en uittrekbare steeltje aan de cup zorgt er voor dat de bovenste cuprand naar beneden beweegt bij het verwijderen. Een leuk idee!

KeelaCup

Hoe hoog zit je baarmoedermond?

Hoe kun je uitzoeken hoe hoog je baarmoedermond zit? In dit filmpje zie je hoe je dat kunt bepalen.

Mannen raden vrouwenproducten

Een video uit de rubriek "mannen raden vrouwenproducten" van de website NSMBL. Deze site is gericht op vrouwen die dagelijks geïnspireerd willen worden, maar geen zin hebben om zich telkens te moeten worstelen door de constante waterval van roze glitters, aldus NSMBL.

Misverstand: Cups zouden meer TSS veroorzaken

Afgelopen week waren er verschillende berichten in de Belgische media over cups en Toxisch shock syndroom.

  • Wetenschap waarschuwt voor het gebruik van de menstruatiecup

  • Is een menstruatiecup gebruiken gevaarlijker dan je denkt?

  • Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig …


Klinkende koppen, maar de informatie blijkt uiteindelijk niet te kloppen. In dit Franse artikel vermoeden ze dat het een miscommunicatie aan de kant van de onderzoekers is geweest. Het onderzoek wilde juist gebruiksters geruststellen dat er niet meer TSS gevaar is bij cupgebruik in vergelijk met tampons. Hier lees je daar nog meer over.

Dr. Gérard Lina, bioloog bij het Nationaal Centrum voor de Hospices Civils de Lyon "Que la coupe menstruelle n'est pas plus dangereuse que les tampons" dans le cadre du syndrome de choc toxique".

Gynaecoloog David Elia benadrukt wel om cups of tampons regelmatig te legen of te wisselen, bij voorkeur om de vier uur. Hoewel TSS heel zeldzaam is, kun je voor de zekerheid wat vaker je cupje leeggooien en schoonmaken.

Nogmaals het toxic shock syndroom (TSS) en cups

Newsmonkey heeft uitgezocht wat er bekend is over menstruatiecups en het toxic shock syndroom (TSS). Dit naar aanleiding van een Franse documentaire over tampons.
In 2015 was er al één geval bekend van TSS bij cupgebruik, Newsmonkey kwam uit op twee gevallen.

Heb je met een cup nu evenveel kans op TSS als met tampons? Dat was de vraag die Newsmonkey zichzelf stelde. In het artikel gaan ze dieper in op het ontstaan van TSS en zij citeren Élise Thiébaut, auteur van het Franstalige boek: Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken.
"Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt."

Als Newsmonkey dieper ingaat op het ontstaan van TSS, concluderen zij dat TSS onder andere word geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. En hun conclusie is: Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

In het artikel van Newsmonkey worden een aantal tips gegeven om de kans om TSS en bij cupgebruik zo laag mogelijk te houden.

Ouders vertellen over menstruatie

Hier proberen ouders aan hun kinderen uit te leggen wat menstruatie is. Er ligt ook een menstruatiecup bij het voorbeeldmateriaal, maar als de ouders willen vertellen wat het is gaat het niet helemaal goed. Hilarisch.

Beter sexleven door menstruatiecup

28 mei is uitgeroepen tot "Menstrual Hygiene Day". De leverancier van de Lili Cup heeft een enquete gehouden onder cupgebruiksters om te kijken hoe ze de switch naar een cup hebben ervaren. Met als resultaat dat 26 procent meldde een beter seksleven te hebben door verminderde droogheid. Niet gek toch. Hoe representatief de enquete is weet ik niet, maar het is altijd leuk nieuws.

Alle cijfers op een rijtje
84 % van de vrouwen zegt zicht zekerder te voelen tijdens de menstruatie.
78 % voelt zich meer op haar gemak met haar lichaam.
26 % Zegt dat hun seksleven beter is door verminderde droogheid van de vagina.

Welke ongemakken zijn minder geworden door gebruik van een cup?
66 % minder vaginale droogheid.
62 % minder storende geurtjes.
34 % vermindering van duur en sterkte krampen.

Wat was de reden van vrouwen om een menstruatiecup uit te proberen?
1) Gezondheidsredenen. Een cup bevat geen chemicaliën.
2) Langer kunnen inhouden dan een tampon.
3) Goedkoper.
4) Beter voor het milieu.
5 Comfort, minder droogheid doordat een cup niet absorbeert, maar opvangt.

Kinderen over menstruatie

Een grappig filmpje, waar ze kinderen van 7 tot 10 vragen wat menstruatie is.

An "Inside" Look at Menstrual Cups

Hoe zit de cup in je lichaam? Hier een doorzichtige dwarssnede van het vrouwelijk lichaam.