Candida en de menstruatiecup


In de vagina leven bacteriën en schimmels. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde schimmels kunnen dan gaan overheersen. Er ontstaat een schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd. Je kunt last krijgen van jeuk en witte, soms wat brokkelige niet-ruikende vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen of vrijen kan hierdoor pijn doen of een branderig gevoel veroorzaken.

Cupgebruik bij candida

Het is beter om geen cup te gebruiken als je last hebt van een vaginale infectie. Zo voorkom je dat je jezelf opnieuw infecteerd.

Kun je candida krijgen door cupgebruik?

Terugkerende infecties kunnen juist een reden zijn om een cup te gaan gebruiken. Een groep vrouwen geeft aan dat ze door de cup minder of geen last van infecties meer hebben. Daarnaast is er een kleine groep vrouwen die door het gebruik van de cup last van een infectie krijgen. Een extra goede hygiëne kan soms de oplossing zijn. Probeer de onderstaande tips in dat geval.

Tips om candida te voorkomen

Spoel de zeep goed van je handen bij het wassen, zeepresten kunnen de vagina irriteren.

Het steeltje van de cup kan de vaginawand irriteren, kort deze dan in.

Gebruik eventueel glijmiddel op waterbasis zonder suiker (glucose of glycerine).

Plassen na het inbrengen van de cup werkt desinfecterend.

Misschien is de maat van de cup te groot en irriteerd deze de vaginawand, probeer een kleinere maat.

Mocht je een cup van iemand anders gaan gebruiken, desinfecteer deze vooraf.