Certificering


Als gebruiker wil je graag weten of het materiaal van een menstruatiecup veilig is. Het is in Europa niet mogelijk een menstruatiecup medisch te laten keuren omdat de cup niet onder de medische wetgeving valt. Hetzelfde geld overigens ook voor tampons en maandverband.

Voor de kwaliteit van het materiaal bestaan er wel standaarden. Als de silicone van medische kwaliteit is, voldoet de fabricage aan de USP Class IV. Er bestaat ook de internationale standaardisatie ISO. Deze ISO standaardisatie is geen certificatie, je kunt als producent vast laten leggen dat je je aan bepaalde normen en werkwijzen houdt.

In Amerika of Australië moet je goedkeuring hebben om een menstruatiecup te mogen verkopen. Deze goedkeuring “Clearance for sale" gaat via de FDA (Food and Drug Administration). De cup en het materiaal zelf worden niet getest, maar de cup is dan veilig bevonden voor gebruik. Sommige niet Amerikaanse cupmerken hebben zo'n toestemming bij de FDA aangevraagd om in Amerika te mogen verkopen. Dit kost tijd en geld, dat maakt de prijs van een menstruatiecup een stuk duurder.

Gekleurde menstruatiecups

Menstruatiecups zijn in allerlei leuke kleurtjes te koop, maar hoe veilig zijn die kleuren? Er zijn ongeveer zeven kleuren die door de FDA zijn getest en goedgekeurd (FDA approved) voor medisch gebruik. De kleuren bevatten geen zware metalen of andere schadelijke stoffen. Deze kleurstoffen zijn vrij prijzig. Nieuwe vormen en kleuren spreken de consument aan, maar de kosten en de veiligheid spelen ook een belangrijke rol. Hoe gaan producenten hiermee om?

De MeLuna producent gebruikt kleurstoffen die zijn goedgekeurd voor levensmiddelen. Er zijn tot nu toe geen medisch goedgekeurde kleuren voor TPE omdat de certificering duur is.

Alle gekleurde Lunette cups zijn goedgekeurd voor medisch gebruik. Bij Lunette kiezen ze ervoor zo weinig mogelijk kleurstoffen te gebruiken en hebben daarom alleen transparante kleuren.

De Miacup schijnt niet door en heeft een paars/rode kleur. De kleurstoffen die zij gebruiken zijn goedgekeurd en de kleurstof zelf is duurder dan het maken van een gemiddelde kleurloze siliconen cup.

Een aantal producenten, zoals de MoonCup UK en de JuJu cup, maken geen gekleurde cups om mogelijke, nog onbekende, bijwerkingen van kleurtoevoeging te voorkomen.


Tips

Een menstruatiecup zonder FDA “Clearance for sale" betekend niet automatisch dat deze van slechte kwaliteit is. Het is verstandig om bij re-branded, nagemaakte of merkloze cups goed uit te zoeken waar ze van gemaakt zijn voordat je ze aanschaft.

Heeft de cup toestemming voor verkoop door de FDA? Geld dat ook voor de gekleurde cups?

Als de cup geen FDA goedkeuring voor verkoop heeft: Is de cup van medische silicone gemaakt? Voldoet deze silicone aan de USP Class IV?

Zijn de kleuren goedgekeurd voor medisch gebruik? Of zijn ze goedgekeurd voor levensmiddelen?


Afkortingen

ISO International Organization of Standardization, Zwitserland
FDA Food and Drug Administration, Amerika
TGA the Therapeutic Goods Administration, Australië
USP U.S.Pharmacopeial Reference Standards, Amerika

Alle FDA goedgekeurde cups vind je hier. Vul als zoekterm menstrual cup in