Grootte van een menstruatiecup


De meeste merken menstruatiecups zijn in twee breedtematen verkrijgbaar. De breedtes liggen tussen de 41 en 47 mm. Als bij een bepaald merk cup zowel de brede als de smalle cup niet goed past kan de lengte van de cup een rol spelen, deze liggen tussen de 40 en 57 mm. Ook het soort steeltje (massief, hol of plat) en de lengte van het steeltje kan meer of minder comfortabel zijn. Bij alle merken cups kan het steeltje ingekort worden. Mocht je in de praktijk problemen met de maat van de cup ervaren, is het handig om van een retourservice gebruik te kunnen maken.

Breedte van de cup

De breedste cupmaat is bedoeld voor vrouwen van boven de dertig en voor vrouwen die bevallen zijn. Dit kun je zien als een richtlijn. Er zijn vrouwen van boven de dertig die de smallere cup beter past en er zijn jonge vrouwen die voorkeur voor een bredere cup hebben. Het is een delicaat onderwerp, maar je kunt je partner vragen of je in vergelijking met zijn vorige partners 'smal' bent. Zelf de breedte controleren.

Lengte van de cup

De lengte van de cups liggen tussen 40 en 57 mm. De lengte van de vagina vanaf de vulva tot aan de baarmoedermond verschilt van vrouw tot vrouw en is gemiddeld 7,5 tot 10 cm lang. Voor sommige vrouwen kan de lengte van de cup van belang zijn, bijvoorbeeld bij een verzakte baarmoeder of bij een korte vagina. Als de cup op of boven de baarmoedermond zit, zal de cup lekken. Druk van een cup op of tegen de baarmoedermond kan een doffe pijn veroorzaken.
Je kunt zelf de positie van je baarmoedermond nagaan. Als je met je vinger net of net niet bij je baarmoedermond kunt komen heb je een lange cup nodig. Als je makkelijk bij je baarmoedermond kunt komen, je vinger komt niet dieper dan het eerste vingerkootje, kies dan een korte cup. Zelf de lengte controleren.

Inhoud van de cup

Als je veel bloed verliest tijdens de menstruatie heeft een cup met een groter inhoudsvolume de voorkeur, deze hoef je minder snel te legen. Hoe dichter de kleine gaatjes aan de bovenrand van de cup zitten, hoe meer netto inhoud de cup kan bevatten. De producenten van de cups geven aan dat de cup tot boven de gaatjes gevuld kunnen worden omdat de vaginawand de gaatjes afsluit. In de praktijk ervaren sommige vrouwen dat de cup soms toch lekt als hij vol raakt, maar anderen hebben daar geen last van. Meer over bloedverlies.