Inbrengen van de menstruatiecup


1) Was je handen

Je kunt gewone zeep en warm water gebruiken. Spoel de zeep goed af om irritatie te voorkomen.

2) Vouw de cup stevig

Er zijn verschillende methodes, zie de vouwmethoden.

Als je de cup opwarmt met warm water wordt het materiaal soepeler.

Hoe smaller je de cup vouwt, hoe makkelijker hij in te brengen is.


3) Breng de cup in

Je richt de cup een beetje omhoog en naar achteren en brengt hem gevouwen in. Ontspan daarbij je vaginaspieren. Zoek de juiste hoek, deze kan voor iedere vrouw anders zijn. Als de cup ongeveer tweederde tot één duimlengte binnen is, laat je hem langzaam openspringen. Daarna duw je hem verder naar boven tot hij helemaal binnen is. Dit kan ik een rechte of in een draaiende beweging. Het is de bedoeling dat de cup laag in de vagina wordt gedragen. Afhankelijk van het model steekt het steeltje net niet of net wél uit de vagina.

Voorkom dat de cup voortijdig openspringt, dit kan pijnlijk zijn.

Als de cup tijdens het inbrengen te vroeg openspringt, houd hem dan dichter bij de bovenrand vast.

Gebruik water of een klein beetje glijmiddel op waterbasis als het inbrengen stroef gaat.

Probeer verschillende posities uit, zittend, staand, met één been omhoog enzovoort.


4) Draai de cup rond

Het is belangrijk dat de cup volledig openspringt, hierdoor wordt de cup vacuüm afgesloten en lekt hij niet. Draaien is de snelste methode om de cup open te laten springen. Pak met duim en wijsvinger de bodem van de cup, en draai hem voorzichtig een halve slag rond.

Als de cup moeilijk openspringt, kun je hem vooraf in koud water afspoelen. Daardoor wordt het materiaal stugger en springt hij makkelijker open.

Soms springt de cup pas open als je je uitrekt of een paar stappen loopt of springt. Je kunt ook een kort dansje doen waarbij je met je heupen schommelt.

Alternatief voor draaien: Breng een vinger in en beweeg hem rondom de bovenrand van de cup om hem vacuüm af te sluiten.

Alternatief voor draaien: Breng de cup maar een klein beetje in en laat hem openspringen, of trek de cup naar beneden tot hij er bijna uit komt en laat er een beetje lucht inlopen zodat hij openspringt. Duw daarna de cup rechtstreeks naar boven naar de gewenste plaats.


5) Controleer de hoek

Je vagina loopt schuin naar achteren, dus sommige vrouwen moeten de bodem van het bakje pakken en een beetje richting het schaambeen 'kiepen'. Als de cup goed zit, voel je hem nauwelijks tot niet zitten.