Oefenen met de menstruatiecup


Je moet de tijd nemen om aan een menstruatiecup te wennen, het kan in het begin eng en onwennig zijn. Sommige vrouwen hebben het inbrengen en verwijderen in een paar uur onder de knie, bij anderen duurt het twee tot drie maanden voordat ze de juiste slag te pakken hebben. Hoe meer ervaring je hebt en hoe meer je het inbrengen oefent, hoe makkelijker het gaat.

Op de volgende pagina's wordt uitgelegd uit hoe je de cup inbrengt, positioneert en weer verwijdert. Bij iedere stap worden zoveel mogelijk alternatieve tips en oplossingen gegeven. Het kan eng zijn een cup in te brengen als je niet vertrouwt bent met je vagina. Als je een ervaren tampongebruikster bent zul je merken dat het inbrengen net iets meer tijd kost dan bij een tampon. Ervaren cup-gebruiksters hebben minder dan een minuut nodig om een cup in te brengen.

Na twee of drie maanden gaat het inbrengen en verwijderen steeds makkelijker. Dat is het moment dat je kunt beoordelen of een cup voor jou werkt of niet. De één zweert erbij, de ander wisselt de cup af met tampons of maandverband en weer een ander kan er niet aan wennen of vind het gewoon niks.

Tips voor het oefenen

Om te vagina te ontspannen kun je je onderkaak laten hangen, dan ontspant je vagina ook.

Neem de tijd om het vouwen en gevouwen houden te oefenen voordat je de cup daadwerkelijk inbrengt.

Als je van het oefenen gefrustreerd raakt, neem een pauze en probeer het later nog eens.

Houdt het oefenen kort, teveel in- en uitbrengen kan het weefsel irriteren.