Verwijderen van de menstruatiecup


1) Was je handen

Je kunt gewone zeep en warm water gebruiken. Spoel de zeep goed af om irritatie te voorkomen.

2) Naar beneden duwen

Als je de bodem van de cup niet te pakken krijgt, trek voorzichtig aan het steeltje terwijl je licht met je bekkenbodemspieren de cup naar beneden duwt. Als je de bodem van je cup kunt pakken stop je. Gebruik het steeltje nu niet meer.

3) Vacuüm verbreken

Zoek de onderkant van de cup en knijp met duim- en wijsvinger licht in de basis/bodem van de cup, zo verbreek je het vacuüm. Als deze mehode niet werkt breng dan zover mogelijk je wijsvinger langs de cup omhoog in, en zoek de bovenrand. Duw de rand van de cup iets naar binnen zodat deze een c-vorm krijgt of haak je vinger achter de rand.

Bij het verbreken van het vacuüm kun je een slurpend geluid horen.

Het is pijnlijk een cup te verwijderen die nog vacuüm is, probeer dit te vermijden.

Bij ‘droogoefenen’ is het moeilijker om het vacuüm te verbreken. Je kunt eventueel een beetje water in de cup doen voor het inbrengen, dit helpt.

Blijf rustig als het de eerste keer niet lukt en probeer het later nog eens.

Probeer verschillende posities uit, zittend, staand, met één been omhoog enz.


4) Verwijderen

Hou de bodem van de cup iets ingeknepen, zodat de cup een lichte c-vorm houdt. Dit voorkomt dat de cup opnieuw vacuüm afsluit. Trek hem langzaam zigzaggend naar buiten. De cup komt er rechtopstaand en gewoonlijk zonder bloedverlies uit. Giet de inhoud van de cup in het toilet of de wasbak. Leg eventueel vantevoren een toiletpapiertje in het toilet, zodat het bloed makkelijker wegspoelt.

Als het passeren van de cup langs het buitenrandje van de vagina pijnlijk is, probeer dan de cup op het laatste stukje licht te kantelen.