Hoe maak je een menstruatiecup schoon?


Voor het dagelijks onderhoudt moet je de cup minimaal tweemaal daags met water en zeep wassen. Direct na het legen van de cup spoel je deze eerst met koud water. Koud water voorkomt dat het materiaal van de cup gaat ruiken. Was daarna de cup met warm water en zeep en spoel opnieuw goed af. Gebruik bij voorkeur ongeparfurmeerde niet desinfecterende zeep die pH neutraal is. Laat de cup drogen op een schone doek of wrijf hem met een pluisvrije schone doek of een papiertje droog. In principe is dit voldoende om de cup te onderhouden. Lees voor alternatieve reinigingsmethoden verder.

Gaatjes in de rand openhouden

Vanwege hygiëne en het verbreken van het vacuüm is het van belang de kleine gaatjes in de rand van de cup open te houden. Dit kun je doen door de cup te vullen met warm water, en de palm van je hand op de bovenzijde te leggen. Draai de cup met je hand erop om en zorg dat de cup vacuüm afsluit. Knijp in de cup, het water spuit nu uit de gaatjes. Mochten de gaatjes alsnog dicht blijven, kun je met een tandenborstel de gaatjes poetsen of ze met een gesteriliseerde naald doorprikken.

openbaar- toilet

Openbaar toilet

Voor het schoonmaken in een openbaar toilet zijn er verschillende oplossingen:
• Als je moedig bent loop je naar de wasbak en spoel je de cup daar uit.
• Je kunt een waterflesje met een spuitmondstuk meenemen naar het toilet en de cup boven het toilet uitspoelen.
• Je veegt de cup met toiletpapier af. Zorg dat er geen papier achterblijft. Gebruik geen vochtige doekjes omdat deze irritatie kunnen veroorzaken.
• Je gooit de cup leeg en brengt hem weer in.
• Je kunt in de cup plassen, je eigen urine is namelijk steriel.
• Neem een veiligheidsspeld mee om de gaatjes open te maken.