Nogmaals het toxic shock syndroom (TSS) en cups

Newsmonkey heeft uitgezocht wat er bekend is over menstruatiecups en het toxic shock syndroom (TSS). Dit naar aanleiding van een Franse documentaire over tampons.
In 2015 was er al één geval bekend van TSS bij cupgebruik, Newsmonkey kwam uit op twee gevallen.

Heb je met een cup nu evenveel kans op TSS als met tampons? Dat was de vraag die Newsmonkey zichzelf stelde. In het artikel gaan ze dieper in op het ontstaan van TSS en zij citeren Élise Thiébaut, auteur van het Franstalige boek: Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken.
"Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt."

Als Newsmonkey dieper ingaat op het ontstaan van TSS, concluderen zij dat TSS onder andere word geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. En hun conclusie is: Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

In het artikel van Newsmonkey worden een aantal tips gegeven om de kans om TSS en bij cupgebruik zo laag mogelijk te houden.