Het toxic shock syndroom (TSS) en de menstruatiecup

Er is een geval van toxic shock syndroom en het gebruik van de menstruatiecup gerapporteerd. Dit meld de The Canadian Journal of Infectious Diseases & Medical Microbiology.

TSS is een zeer zeldzame maar ernstige vorm van een infectie met stammen van Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Deze bacteriën heeft iedereen bij zich en vormen geen probleem. Door een sterk absorberende tampon te lang in te houden kunnen er omstandigheden ontstaan waardoor de stammen zich te sterk ontwikkelen er een gevaarlijke infectie kan ontstaan.

De medische wetenschap probeert te verklaren bij welke factoren tampons TSS kunnen veroorzaken:
• Accumulation of blood in the polyester foam cubes and chips of carboxymethylcellulose.
• Increase of vaginal pH in menstruation from 4.2 to around 7.4.
• Existence of both oxygen and carbon dioxide in the vagina during menstruation.

De schrijvers van het Canadese artikel denken dat dezelfde factoren meespelen bij het gebruik van een cup. Ze noemen een combinatie van factoren die mee kunnen spelen: Overvloedig menstruatiebloed, een hoog geplaatste cup en irritatie van het slijmvlies in de vagina.

Maar wat betekend dat nu in de praktijk, wat kun je zelf doen om TSS te voorkomen? TSS is gelukkig heel zeldzaam, maar voorkomen is beter dan genezen.
Regelmatig je cup legen en te reinigen is belangrijk, hetzelfde advies geld voor tampons. Daarnaast kun je in de gaten houden of je slijmvlies geïrriteerd is. Te vaak inbrengen van een cup kan dit soms veroorzaken, maar ook een schimmelinfectie of ruwe sex.

Cup versus tampon - een onderzoek

91% van de vrouwen uit het onderzoek in the Canadian Family Physician's Journal van Juni 2001 geeft aan de cup te blijven gebruiken en deze aan te bevelen aan andere vrouwen. Geen slechte score. De tevredenheid in de groep cup-gebruikers is iets groter dan in de groep tampongebruikers.De geschatte kosten van een jaar tampongebruik is ongeveer even hoog als de aanschaf ven een menstruatiecup. In eerste instantie hadden de vrouwen uit de cup-groep wat meer vaginale klachten, maar deze verdwenen na een tijdje gebruiken.