Simplie Menstrual Cup

Simplie is een herbruikbare menstruatiecup met een bijzondere treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen.
Deze cup is ontworpen door Sofie Buyse, student productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Zij heeft de eerste plaats van de OVAM in Mechelen de Ecodesign Awards 2019 gewonnen met haar Simplie-cup.

Simplie menstrual cup05

Simplie is een herbruikbare menstruatiecup met een bijzondere treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen. De gebruiker kan een korte vragenlijst, de cupkiezer, invullen. Op basis daarvan kan zij uit een assortiment van twaalf cups, die een combinatie zijn van verschillende hardheden, diameters en lengtes, de meest geschikte cup kiezen.

De verschillende combinaties bevorderen het draagcomfort. De treksteel zorgt ervoor dat de cup toe plooit, waardoor er weinig kans is op morsen. De vliezen verzekeren dat lekkages niet mogelijk zijn. Het is een herbruikbaar product dat gemiddeld zes jaar kan meegaan.

Nu hopen dat de simplie-cup ook echt op de markt gaat komen.

Welle, schudden en schoon is je cup!

OVAM reikt een Ecodesign Award uit voor een handige schoonmaakhulp voor de cup, ontworpen door studenten aan de Universiteit Antwerpen.

Welle2

Welle is een doosje dat de menstruatiecup bijhoudt, proper maakt en confrontatie vermijdt. Het product sluit dus perfect aan bij de Simplie Menstrual Cup en wil het gebruik van de menstruatiecup bevorderen. Het doel van Welle is om afval te vermijden en het taboe rond menstruatie te verminderen. Om een menstruatiecup te reinigen, heb je water nodig. Thuis kan je dit in alle discretie in de badkamer doen, maar on the go heb je niet altijd toegang tot een wastafel met stromend water. Heel wat vrouwen nemen daarom een flesje water mee in het wc-hokje om de cup te reinigen. Deze handeling is niet optimaal en de kans op morsen is groot. Welle biedt een oplossing: je vult het doosje eerst met water, de cup wordt in het doosje geplaatst, het doosje wordt afgesloten en nadien geschud met als resultaat een gereinigde cup.

Tampax gaat menstruatiecups verkopen

Op Amazon staan er vanaf 22 oktober tampax menstruatiecups te koop. Persoonlijk vind ik dat een verrassende move van het bedrijf. Op de site van Tampax is niets over de nieuwe cup te vinden, hopelijk kunnen we binnenkort lezen waarom tampax de menstruatiecup in zijn assortiment heeft opgenomen.

TamPaxCup1

TamPaxCup2

Keela Cup op kickstarter


De Keela Cup verbreekt uit zichzelf het vacuum bij het verwijderen van de cup. Het in- en uittrekbare steeltje aan de cup zorgt er voor dat de bovenste cuprand naar beneden beweegt bij het verwijderen. Een leuk idee!

KeelaCup

Looncup, een cup met een antenne

De Looncup is een traditionele cup met een twist. De cup bevat een sensor die informatie verzameld over de hoeveelheid en kleur van je menstruatiebloed. Een antenne zend deze informatie via bluetooth naar je smartphone en deze geeft een signaaltje als de cup vol zit.

Helaas zitten er ook wat nadelen aan deze cup. De batterij gaat bijvoorbeeld maar 6 maanden mee, dat betekend dat je tweemaal per jaar de cup moet vervangen. Je kunt daarnaast de cup niet koken, daar kan de batterij niet tegen. Wassen met water en zeep is geen probleem. Ook kun je het steeltje niet afknippen, omdat dit de antenne is. Het steeltje moet zich buiten je lichaam bevinden om het signaal naar je smartphone te zenden. Dat kan best oncomfortabel zijn, want het steeltje zal in je schaamlippen prikken. De Looncup moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaans FDA (Food and Drug Administration).

Misschien kan deze cup interessant zijn om onderzoek mee te doen, maar om als gadget te dragen trekt het mij persoonlijk niet aan.

Op dit moment heeft Looncup een crowdfunding lopen via Kickstarter. De bedoeling is om vijftigduizend dollar in te zamelen, waarna de cup vanaf januari 2016 in productie kan worden gebracht.

Lili Cup compact op kickstarter


Intima, een Zweedse fabrikant van de Lili Cup, heeft een nieuw model ontworpen en een kickstarter project voor het nieuwe ontwerp aangemaakt. Het is een pop-up cup in een doosje, makkelijk om mee te nemen. Als er voldoende interesse voor de nieuwe cup is kan het project doorgaan.
Het resultaat is overweldigend. het doel was om $7,800 op te halen, maar ze zitten nu al op $282,037. Het kickstarter project loopt nog vier dagen en hier lees je er alles over.

Hieronder een uitgebreide review van een gebruikster.


Victoria's love

Victorialove2

De Chinese Victoria's love is wel een heel bijzondere cup. De cup heeft een holle steel. Het is de bedoeling dat je de cup kunt legen via de steel. Een goed idee, maar het roept ook wel wat vragen op. Wat als je last hebt van grote bloedklonters? Volgens de fabrikant moet je deze met je vingers door de holle steel heen masseren. Of wat als je gewoonlijk het steeltje moet verwijderen, is deze cup dan wel geschikt voor jou? En wat als het veiligheidspalletje per ongeluk losraakt, lek je dan?

Victoria's love heeft een (draak van een) video online gezet, waar de werking van de cup wordt uitgelegd.

Victorialove

LuvUr Body cup

luvUrBody1
LuvUr Body is een nieuwe Afrikaanse cup met een grote capaciteit (31 en 34 ml) in de maten medium en large. De cup heeft een aparte vorm door de knik de body. Op de cup staan allemaal blaadjes en bloemvormen en ook de steel is in de vorm van een blaadje. Vanaf november komt de cup ook in Europa beschikbaar.

Bekijk hier de video over deze cup.

FemmyCycle

femmycycle
Deze FemmyCycle cup is een interessante nieuwe ontwikkeling. De Lily Cup had al een randje tegen lekken, deze cup heeft een tuitje dat je naar binnen kunt vouwen. Dit werk als anti lekrandje, maar ook als trechtertje om je cup leeg te gooien in de wc.

De FemmyCycle is er in één maat. Het is een korte cup en heeft geen gaatjes in de rand. Op de website staat dat ze van extra dun silicone materiaal is gemaakt en dat je elk jaar de cup moet vervangen. Dat laatste is de vraag, in het algemeen kun je een jaar of tien met een cup doen.

Het is bij het inbrengen van de cup niet noodzakelijk dat de cup helemaal openpopt, hij mag best nog wat plat zijn als je hem ingebracht hebt. Hij is iets lastiger in te brengen dan een andere cup, waarschijnlijk werk de 7-vouw het beste bij dit model. De eerste reviews geven aan dat hij in gebruik lekvrij is, ook als je ligt.

In Nederland gaat Medical Dynamics de cup importeren en we kunnen straks de FemmeCycle bij de apotheek kopen. Ze gaan per twee stuks verkocht worden. Er zit een herwasbaar zakje bij, waar je de gebruikte cup in kunt doen en de tweede cup gebruikt als je geen schoon water in de buurt hebt.

Update: De FemmyCycle is inmiddels te koop bij webvrouw.
femmycyclefemmycycle

Lily Cup

lilycup
De Lily Cup heeft een heel andere vorm dan we van menstruatie cups gewend zijn. Het is een echte design cup. De cup heeft een anti-lek-randje dat naar binnen gevouwen is. Dit moet voorkomen dat er vloeistof uit de cup kan lopen. Er zijn twee maten verkrijgbaar. De kleine cup is lichtroze, de grote cup is donker-roze.
De Lily Cup is aan de ene kant hoger dan aan de andere kant en er zit een gleufje in de rand waar je de cup leeg kunt gooien, maar ook kunt vouwen. De cup moet je op iets andere wijze vouwen, het is meer een vorm van oprollen. Daardoor kun je hem heel smal vouwen, ongeveer de dikte van een tampon. Er zitten geen gaatjes in de cup, maar sluit in het gebruik wel goed af. De cup is wat minder geschikt voor vrouwen die een korte cup nodig hebben, omdat je het steeltje niet kunt afknippen.

SckoonCup

sckoon
Sckooncup is een nieuwe speler op het cupveld. De vorm van de cup lijkt een beetje op de Fleurcup en hij heeft een smalle massieve steel. De Sckooncup is in twee maten verkrijgbaar en in diverse vrolijke kleuren. Zelf geven ze aan dat ze een groot inhoudsvolume hebben. De cup is uit een stuk gemaakt en de gaatjes zijn niet later erin geponst. De gekleurde cups zijn FDA goedgekeurd.

De verzendkosten vanuit Amerika zijn bijzonder hoog. Wel jammer, want ze hebben een 30 dagen retour garantie als de cup je niet bevalt.

Ruby Cup

rubycup

De Ruby Cup is een initiatief van drie Deense studentes die in Zambia de cup aan de vrouw willen brengen. Naast het verkopen van de cup zoeken zij ook donors met als doel schoolgaande meisjes in ontwikkelingslanden een cup te doneren. Zij moeten tijdens hun ongesteldheid thuis blijven omdat zij geen maandverband kunnen kopen. Ze informeren op dit moment vrouwen in Nairobi over menstruatie in het algemeen en de hygiene bij het gebruik van de cup. Lees hier meer over hun achtergond.

Italiaanse Si-Belle

Si-BellEr is een Italiaanse cup op de markt verschenen met een apart steeltje. De cup is in twee maken verkrijgbaar en bestaat uit transparante silicone.Russische Cup Lee

CupLee
Het nieuwe cupmerk "Cup Lee" is alleen in Rusland te koop en voorlopig in twee maten te verkrijgen. De cups hebben verschillende kleurtjes, maar de felgele is wel een heel opvallende kleur!
Nieuwe Lunette kleuren in aantocht

Lunette
Lunette heeft twee nieuwe kleuren aangekondigd, Purper Cynthia en Koraal Áine. Dit zijn de twee middelste cups op de foto. Deze twee nieuwe kleuren gaan de kleuren blauw Selene en groene Diana vervangen. In mei zullen de nieuwe kleuren in de webshops te koop zijn.

Nieuwe stijl Mooncup UK

oude-nieuwe mooncup
Ook de Mooncup UK is qua materiaal veranderd. Het materiaal is lichter van kleur, de gelige gloed is nu weg. Doordat de cup van zachter materiaal is, is het vacuüm ook sterker, de meeste gebruikers geven aan dat het snel went. De maatstreepjes zijn veranderd omdat de vorige niet klopten en de maat van de cup staat nu aan de binnenkant van de bovenrand. De gaatjes zijn nu meer verticaal in het materiaal geplaatst.

MissCup uit Brazilië

MissCup
In Brazilië is er een nieuwe cup verschenen met de naam MissCup, tegelijkertijd is de GreenCup ermee gestopt. De MissCup heeft een melkachtig witte kleur en heeft een glanzend oppervlakte. Deze cup hoort bij de grote maten cups, als de opgave van de fabrikant klopt. Voor de liefhebbers, de website is in het portugees.
MeLuna in een soft versie

De MeLuna timmert aan de weg en is in drie maten beschikbaar. Verder is er een softe variant verschenen. De soft variant is 25% zachter en is daardoor makkelijker in te drukken. De fabrikant geeft aan dat er iets meer oefening nodig is bij het gebruik.

Als klap op de vuurpijl is MeLuna aan het experimenteren met een glittercup en mensen die in december een cup hebben besteld hebben een glittercup bij hun bestelling ontvangen. Waarschijnlijk is de glittercup in 2011 beschikbaar.

Fleurcup

menstruatiecup
De Fleurcup is een Franse cup en is de eerste cup die ook in het zwart verkrijgbaar is. De cup heeft een totaal eigen vormgeving en onderscheidt zich hiermee duidelijk van andere cups. "Fleur" is het Franse woord voor bloem en als je de cup omdraait lijkt deze op een tulp. De Fleurcup is in vijf kleuren en in twee maten verkrijgbaar en de grote maat heeft de meeste capaciteit van alle bestaande cups. Dat maakt de cup interessant voor vrouwen met een zware menstruatie. Ook de Fleurcup is in niet Amerika verkrijgbaar omdat deze (nog) niet fda-goedgekeurd is.

MeLuna

menstruatiecup
De MeLuna is een Duitse menstruatiecup met verschillende vormen steeltjes, van bolletje tot steeltje en in diverse kleuren. De MeLuna is gemaakt van TPE (Thermoplasties Elastomeer), oftewel Thermoplast K. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld voor kinderspeentjes gebruikt. Door het materiaalgebruik kost de cup maar 12. De nettocapaciteit is niet groot, namelijk 10 tot 11 ml. De kleine maat cup is inmiddels te koop, de grotere maat verschijnt binnenkort.

Heel handig is de sterilisatie- en opbergbeker van Polypropyleen van 4. Hierin kun je je cup steriliseren in de magnetron en de cup hygienisch opbergen.


Yuuki cup

menstruatiecup
De Yuuki cup wordt geproduceerd in Tsjechoslowakije door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische toepassingen. De cup is verkrijgbaar in twee maten en heeft een massieve ronde steel. Het materiaal is iets zachter en flexibeler dan de divacup. Het is één van de goedkoopste cups met zijn 13,-. Helaas maken de verzendkosten van 10,- de cup toch weer duurder. Het bedrijf heeft de cup Yuuki genoemd omdat haast iedere letter een beetje op een cup lijkt.

MPowercup

menstruatiecup
De MPowercup komt uit Zuid-Afrika en is in één maat verkrijgbaar. De cup is in 2008 uitgebracht met als motivatie dat de cups die geïmporteerd worden te duur en moeilijk verkrijgbaar voor Afrikaanse vrouwen zijn.

De producente verteld: "The MPower menstrual cup is a product that has been born out of passion and drive to support all women. It is affordable and accessible. I am currently working on contracts with municipalities, prison services and factories to get the MPower menstrual cup to those women who truly need to be empowered on a basic level.

The mainstream market needs to become educated and make informed choices about their health, their financial future and their environment that is being destroyed around them. This is for all women of the world to choose a healthy, abundant, responsible and empowered life for themselves and their children.

The storage bags are made by a community based project I set up, they actually started in my garage! I have material off cuts donated to me by a local home based business, they are cotton. The colours vary as it depends on the donation that week."

De cup is aan de kleine kant en het is de vraag of dit voor alle vrouwen groot genoeg is. De producente geeft aan aanvragen uit het buitenland te krijgen wil in de toekomst de MPowercup gaan exporteren.

Green Donna

menstruatiecup
De Green Donna is een nieuwe cup en wordt geproduceerd in China en verkocht via Brazilië. Op hun website geeft Green Cup aan dat zij de goedkoopste cup zijn, maar dit is nog even afwachten omdat de bestelpagina tot nu toe alleen Braziliaans is. De cup schijnt erg op de Lunette te lijken en heeft in tegenstelling tot de Lunette een fda goedkeuring.

De FDA is de US food and drug administration. Om cups in Amerika te mogen importeren hebben zij een fda-goedkeuring voor een "Class Two Performance Standards" Medical Device nodig. Europa en andere werelddelen hebben weer andere keurmerken.

Helaas heeft de Finse Lunette deze goedkeuring (nog) niet. De Lunette mag dus niet in Amerika verkocht worden en de Green Donna cup is voor de Amerikaanse markt een goed alternatief. De vraag is natuurlijk of het wel netjes is een andere cup haast letterlijk te copiëren.

Gekleurde LadyCups en scheuren

LadyCup
Op verschillende fora staan berichten over gescheurde gekleurde cups van LadyCup. Waarschijnlijk is er bij een gedeelte van de productie van gekleurde cups iets misgegaan. Als je een mailtje met eventueel een foto naar LadyCup stuurt, krijg je een nieuwe cup toegezonden. Misschien handig om de ongekleurde transparante versie te vragen, hier zijn namelijk geen gescheurde modellen van gemeld.


Lunette Selene

Er is een blauwe versie van de Lunette verkrijgbaar, een limited edition. Deze lunette-cup heeft bij een aantal verkopers een 6 maanden retourgarantie als je hem voor 1 februari aanschaft.
Kleurtjes

De ladycup is inmiddels naast transparant en roze in meerdere transparante kleurtjes te koop.

Roze is in!!

ladycup
De LadyCup gaat in Oktober 2008 een transparant roze cup leveren.

De Miacup

Miacup
Het blijft nieuwe cups regenen. De Miacup komt uit Zuid-Afrika, wordt wereldwijd geleverd en is van silicone knalroze. Eén van de duurdere cups en een mooi vormgegeven website. Bij de levering van de Miacup zit een uitgebreide Engelstalige faq en alles ziet er verzorgt uit. Er zijn twee maten verkrijgbaar. De cup heeft kleine gaatjes en een platte steel. De Miacup heeft een 6-maanden retour- of ruilgarantie.De Femmecup

Femmecup
De Femmecup komt uit Engeland en leverd de cup ook buiten Engeland, daarvoor betaal je wel extra verzendkosten. De cup is in één maat leverbaar. Het is een nieuw model en lijkt op de andere cups. Er zitten maatstreepjes op de cup. De cup is van transparante siliconen en vrij stug, met kleine gaatjes in de rand, vergelijkbaar met de divacup. Het steeltje is hol. Op de website is niets te vinden over retourgarantie.
Retourgarantie van de DivaCup

De producent van de DivaCup heeft zijn geld-retourgarantie gewijzigd. Voorheen kon je je geld terugkrijgen als je de cup binnen een jaar retour stuurde. Iedere leverancier van de DivaCup kan nu zijn garantievoorwaarden voor de cup zelf bepalen. Handig om daar op te letten als je een cup aanschaft.

De LadyCup

Er is een nieuw merk menstruatiecup op de markt verschenen, de LadyCup. De cup wordt in Tsjecho-Slowakije geproduceert en is van silicone gemaakt. Er zit twee jaar garantie op de cup en je kunt hem gratis ruilen als de maat niet juist blijkt te zijn. Er is alleen een computerplaatje van de cup beschikbaar en er zijn nog geen ervaringen van vrouwen met deze cup bekend. De cup schijnt volledig glad te zijn, zonder tekst of maatstreepjes

Kleinere versie Lunette

lunette
Het heeft even geduurd maar de kleine variant van de Lunette menstruatiecup is te koop. Alle merken cups zijn nu in twee maten verkrijgbaar.

De kleine Lunette is 41 mm breed, dit is even breed als kleine maat Divacup. Met zijn lengte van 47 mm is het de kortste cup op dit moment.

Op de website van kuukuppi.com staat dat deze cup geschikt is voor jonge meisjes, een soort "instapcup".

Verwarring rond de Mooncup

Mooncup UK
Mooncup US
De fabrikant van de Keeper heeft een siliconen variant van de Keeper op de markt gebracht. Deze cup heeft de naam 'Mooncup' gekregen. Erg verwarrend, want er is al een Mooncup op de markt. De fabrikant van de Keeper maakt geen melding van de siliconen variant op zijn website. Of de Mooncup een beschermde merknaam is en hoe dat internationaal geregeld is weet ik niet, dat mogen de fabrikanten uitzoeken, maar voor de consument is het wel verwarrend. Veel kopers die de afgelopen tijd een Mooncup via internet hebben aangeschaft weten niet om welke Mooncup het nou gaat. De Mooncup UK (links) en de Mooncup US (rechts) lijken veel op elkaar. Het grootste verschil zit hem in de ribbels aan de onderkant van de cup, die bij de Mooncup US ontbreken.