Misverstand: Cups zouden meer TSS veroorzaken

Afgelopen week waren er verschillende berichten in de Belgische media over cups en Toxisch shock syndroom.

  • Wetenschap waarschuwt voor het gebruik van de menstruatiecup

  • Is een menstruatiecup gebruiken gevaarlijker dan je denkt?

  • Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig …


Klinkende koppen, maar de informatie blijkt uiteindelijk niet te kloppen. In dit Franse artikel vermoeden ze dat het een miscommunicatie aan de kant van de onderzoekers is geweest. Het onderzoek wilde juist gebruiksters geruststellen dat er niet meer TSS gevaar is bij cupgebruik in vergelijk met tampons. Hier lees je daar nog meer over.

Dr. Gérard Lina, bioloog bij het Nationaal Centrum voor de Hospices Civils de Lyon "Que la coupe menstruelle n'est pas plus dangereuse que les tampons" dans le cadre du syndrome de choc toxique".

Gynaecoloog David Elia benadrukt wel om cups of tampons regelmatig te legen of te wisselen, bij voorkeur om de vier uur. Hoewel TSS heel zeldzaam is, kun je voor de zekerheid wat vaker je cupje leeggooien en schoonmaken.

Nogmaals het toxic shock syndroom (TSS) en cups

Newsmonkey heeft uitgezocht wat er bekend is over menstruatiecups en het toxic shock syndroom (TSS). Dit naar aanleiding van een Franse documentaire over tampons.
In 2015 was er al één geval bekend van TSS bij cupgebruik, Newsmonkey kwam uit op twee gevallen.

Heb je met een cup nu evenveel kans op TSS als met tampons? Dat was de vraag die Newsmonkey zichzelf stelde. In het artikel gaan ze dieper in op het ontstaan van TSS en zij citeren Élise Thiébaut, auteur van het Franstalige boek: Dit is mijn bloed: een kleine geschiedenis van regels: zij die ze hebben en zij die ze maken.
"Het gaat 'm vooral om de bloeddoorstroming, en de menstruatiecup voorkomt dat evenzeer als de tampon. Dat is de ideale omgeving om stafylokokken te kweken en de toxine TSST-1, die daar dan kan vermenigvuldigen. Sowieso is het het verstoren van de vaginale flora en het afbreken van natuurlijke weerstand die TTS veroorzaakt."

Als Newsmonkey dieper ingaat op het ontstaan van TSS, concluderen zij dat TSS onder andere word geassocieerd met wonden, huidletsels, chronische ziektes en problemen met het immuunsysteem. Tampons zijn dus enkel een verzwarende factor bij het ontstaan van TSS. En hun conclusie is: Eén ding is zeker, aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter dan bij een cup.

In het artikel van Newsmonkey worden een aantal tips gegeven om de kans om TSS en bij cupgebruik zo laag mogelijk te houden.

Het toxic shock syndroom (TSS) en de menstruatiecup

Er is een geval van toxic shock syndroom en het gebruik van de menstruatiecup gerapporteerd. Dit meld de The Canadian Journal of Infectious Diseases & Medical Microbiology.

TSS is een zeer zeldzame maar ernstige vorm van een infectie met stammen van Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Deze bacteriën heeft iedereen bij zich en vormen geen probleem. Door een sterk absorberende tampon te lang in te houden kunnen er omstandigheden ontstaan waardoor de stammen zich te sterk ontwikkelen er een gevaarlijke infectie kan ontstaan.

De medische wetenschap probeert te verklaren bij welke factoren tampons TSS kunnen veroorzaken:
• Accumulation of blood in the polyester foam cubes and chips of carboxymethylcellulose.
• Increase of vaginal pH in menstruation from 4.2 to around 7.4.
• Existence of both oxygen and carbon dioxide in the vagina during menstruation.

De schrijvers van het Canadese artikel denken dat dezelfde factoren meespelen bij het gebruik van een cup. Ze noemen een combinatie van factoren die mee kunnen spelen: Overvloedig menstruatiebloed, een hoog geplaatste cup en irritatie van het slijmvlies in de vagina.

Maar wat betekend dat nu in de praktijk, wat kun je zelf doen om TSS te voorkomen? TSS is gelukkig heel zeldzaam, maar voorkomen is beter dan genezen.
Regelmatig je cup legen en te reinigen is belangrijk, hetzelfde advies geld voor tampons. Daarnaast kun je in de gaten houden of je slijmvlies geïrriteerd is. Te vaak inbrengen van een cup kan dit soms veroorzaken, maar ook een schimmelinfectie of ruwe sex.

Wat zit er in een maandverband of tampon?

Chem-Fatale-report-cover
In 2005 deed Keuringsdienst van waarde onderzoek naar maandverband. Maar eigenlijk is er nog steeds weinig kennis over wat er nu precies in maandverband en tampons zit.
o.b. geeft aan dat er geen dioxine in hun tampons zit. Dat blijkt niet kloppen. Women’s Voices for the Earth heeft in 2013 het rapport Chem fatale gepubliceerd. Er zitten kleine hoeveelheden van verschillende pesticiden in een ob tampon. Of deze kleine hoeveelheden schadelijk is voor inwendig gebruik is niet onderzocht.

Het gebruik van geurstoffen in tampons en maandverband kan irritatie veroorzaken. Of deze geurstoffen schadelijk zijn is ook niet onderzocht. Omdat de fabrikanten niet vermelden om welke stoffen het gaat is het moeilijk om uit te zoeken welke stoffen irritatie oproepen. Het advies van Women’s Voices for the Earth is om maandverband zonder geurstoffen te gebruiken. Dat is best lastig, want bijvoorbeeld Always heeft geen producten zonder geurtjes meer in het assortiment.

Er zijn internationale initiatieven zoals Detox the Box en Change.org die de grote fabrikanten vragen bekend te maken wat er in hun producten zit. De organisatoren van deze initiatieven geven aan tot nu toe nog geen reactie van de fabrikanten te hebben ontvangen.

Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde
De RVU geeft op 20 september 2005 in het programma Keuringsdienst van Waarde een blik in de wereld van het maandverband.
De Keuringsdienst van Waarde is te gast op een internationaal maandverbandcongres in Geneve waar mannen de dienst uit maken.
Ze hebben er niet de minste moeite mee de verslaggever voor te rekenen hoeveel een maandverbandje kost aan productie. Maar waarom het dan meer dan duizend keer zoveel kost in de winkel blijft een vraag die buikpijn doet.
Nieuw: ook mannen wordt een inlegkruisje aanbevolen. En om dat nieuws de fabrikant te ontfutselen schakelt de dienst een vrouw in. Eindelijk een verslaggever met een vlecht en oogschaduw.
(Bron: RVU, tekst: RVU/John Piek, foto's: Dahl TV)

Waarschuwing voor endometriose in informatiefolder

Twee Amerikaanse belangengroepen vinden dat fabrikanten van menstruatiecups tekortschieten bij het waarschuwen van cupgebruikers. Er is een theoretische mogelijkheid dat door cupgebruik het risico op het ontwikkelen van endometriose kan toenemen.
De oorzaak van endometriose is onduidelijk. Waarschijnlijk spelen er multi-factoriële oorzaken, bijvoorbeeld genetische factoren, stoornissen van het immuunsysteem of blootstelling aan milieuvervuiling. Onderzoek heeft aangetoond dat het vasthouden van de menstruatievloed het terugvloeien van het bloed vanuit de baarmoeder via de eileiders naar de bekkenholte bevorderd. Het risico op endometriose neemt bij een klein aantal vrouwen daardoor mogelijk toe. Lees hier het bericht.

Hoewel in dit artikel wordt gemeld dat de United States Food & Drug Administration (FDA) de associatie tussen menstruatiecups en endometriose als fysiologisch plausibel beoordeeld, geven zij aan dat er geen bewijs is dat cups endometriose veroorzaken.